Rain in Spain golftips

Enkele regentips voor Rompido Golf

Kleding
Waterdichte schoenen, regenbroek en regenjas/jack/trui. Paraplu, regencover voor je tas en regen handschoenen.

Schone clubs
Modder en nat gras blijven plakken op clubhoofden, dus kunnen er na een oefenswing grassprieten of nat zand achterblijven. Veeg daarom je clubblad schoon voor je echte slag, want modder of gras tussen bal en clubblad veroorzaakt verlies van afstand en controle.

Ligging
Fairways kunnen minder compact zijn en natter waardoor de ballen dichter op de ondergrond liggen en niet mooi hoog op het gras. Neem vooral niet te veel risico bij een moeilijkere ligging maar kies een club waarmee je altijd goed contact maakt met de bal.

Vlucht boven rol
Zijn de fairways nat, dan rolt een bal natuurlijk een stuk minder. Kies daarom voor een club met meer loft, bijvoorbeeld een 3-wood in plaats van een driver bij de afslag.

Balpositie
Een van de grootste gevaren van een natte en modderige ondergrond is dat je de grond te vroeg raakt. Door de zachte ondergrond snijden je ijzers als een mes door de boter en maak je geen goed contact meer met de bal. Wanneer je de balpositie wat meer naar rechts verplaatst, vergroot je de kans dat je eerst de bal raakt. Je krijgt met die balpositie wel een wat lagere balvlucht.

Natte rough
Wanneer de rough natter is, wordt het gras alleen maar taaier. Gevolg: het gras draait zich om de club heen. Wat kun je hiertegen doen? Neem een club met veel loft en wees realistisch, accepteer dat je minder afstand zult maken. Heel belangrijk, draai je clubhoofd in de beginpositie wat meer open, want het taaie gras zal je clubblad hoe dan ook wat dichtdraaien.

Natte bunker
Veel golfers denken dat ze harder moeten swingen in nat zand, het tegenovergestelde is het geval. Swing juist minder hard want de weerstand van het zand is minder, de bal schiet er makkelijker uit.

Chip met meer loft
Omdat de rol op de green moeilijker is in te schatten, is het verstandig de bal wat meer te laten vliegen. Het andere voordeel is dat greens zachter worden en de bal daardoor sneller stilligt met een hogere chip.

Putten
Greens worden langzamer dus wil je meer snelheid aan je putts geven.

Minder break
Wanneer greens langzamer zijn, krijg je ook minder break op de putts. Daardoor kun je wat agressiever putten, met name op  de kortere putts zullen de lijnen dan zeker rechter zijn dan op heel snelle greens.

Minder spin
Nat weer zorgt voor nat gras, een natte bal en een nat clubblad. Dit alles zorgt voor minder frictie tussen de bal en het clubblad. Het gevolg daarvan is dat de bal minder spin, en dat zorgt op zijn beurt voor een bal die verder vliegt! Met een ijzer kan dit zomaar tussen de drie en acht meter schelen.

Wat doet modder
Vaak mag je plaatsen als de fairways heel nat en modderig zijn, maar als dat niet het geval is krijg je onherroepelijk modder aan de bal. Wat betekent dat voor de balvlucht? De golfgeleerden zijn het er nog steeds niet helemaal over eens maar als basisregel kun je dit wel stellen: modder links op de bal, de bal heeft de neiging naar rechts af te breken. Modder rechts, bal gaat meer naar links. Modder bovenop de bal? De bal spint meer en gaat hoger de lucht in. Speel je gewoon een rondje met vrienden, doe dan niet moeilijk en spreek af dat je de bal mag schoonmaken en plaatsen.